Cieľom HACCP je:
• identifikovať nebezpečné suroviny a potraviny z hľadiska prítomnosti alimentárnych patogénov a toxických látok,
• zistiť či suroviny a potraviny sú schopné podporovať rozmnožovanie mikroorganizmov,
• identifikovať možné zdroje nebezpečenstva a miesta kontaminácie alebo vstupu do potravového reťazca,
• určiť pravdepodobnosť že mikroorganizmy v potravinách budú prežívať alebo rozmnožovať sa počas manipulácie s potravinami,
• zhodnotiť závažnosť a riziko nebezpečenstva a zdravotnú závažnosť.
Prečo treba zaviesť systém HACCP?
Zo zákona o potravinách č. 152/1995 , a jeho neskorších noviel, ako aj Potravinového kódexu SR vyplýva:
• povinnosť pre všetkých výrobcov a osoby, ktoré manipulujú alebo uvádzajú potraviny do obehu, vypracovať a zaviesť do praxe Správnu výrobnú prax a systém zabezpečenia kontroly hygieny potravín HACCP, s cieľom zabezpečiť optimalizáciu výroby potravín, pochutín a nápojov, uspokojenie výživových potrieb ľudského organizmu a minimalizáciu zdravotných rizík.
Z vyššie spomenutej legislatívy vyplýva pre všetkých podnikateľov a firmy v oblasti potravinárstva povinnosť:
Vykonať všetky potrebné opatrenia, ktorými sa zabezpečí, aby sa príprava, spracovanie, výroba, balenie, skladovanie, preprava, distribúcia, manipulácia a ponúkanie potravín, pochutín a nápojov na predaj vykonávali hygienickým spôsobom.
Tento systém riadenia výroby na zabezpečenie zdravotne bezchybných výrobkov musí byť vypracovaný v súlade s VIII. hlavou Potravinového kódexu SR "Zásady správnej výrobnej praxe" a legislatívou EÚ o hygiene potravín, ktorý sa medzinárodne označuje skratkou HACCP.
Systém sa skladá z týchto po sebe nasledujúcich kapitol:
• organizačná schéma, s uvedením požiadaviek a zodpovednosti pracovníkov,
• hygienický režim a sanitačný program,
• plán prevádzky s uvedením toku potravín,
• popis výrobkov a technologických postupov,
• analýza možných rizík a posúdenie ich závažností,
• identifikácia kritických kontrolných bodov,
• zavedenie systému kontroly na ovládanie rizík v jednotlivých bodoch,
• stanovenie nápravných opatrení a zavedenie dokumentácie,
• stanovenie overovacích postupov a verifikácie systému.
V zmysle platnej legislatívy, fyzické osoby oprávnené na podnikanie a právnické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenie, v ktorom sa vykonáva epidemiologicky závažná činnosť sú povinné vypracovať a predložiť na schválenie prevádzkový poriadok.
Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení. Túto činnosť môžu vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.
Epidemiologicky závažné činnosti sú:
• práce pri manipulácii s požívatinami,
• práce v úpravovniach vody,
• práce pri obsluhe vodovodných zariadení,
• práce pri výrobe liečiv,
• práce pri výrobe kozmetických výrobkov, kožných čistiacich prostriedkov a potrieb osobnej hygieny,
• práce pri stravovaní detí v predškolských zariadeniach, v školských zariadeniach alebo pri zotavovacích akciách,
• práce v prevádzkárňach holičstva a kaderníctva, starostlivosti o pleť, manikúry, pedikúry, v masážnych salónoch, tetovacích a piercingových štúdiách, saunách a soláriách, kúpaliskách, liečebných procedúrach, telesných aktivít a pod.
Pre každú z uvedených činností Vám ponúkame vypracovanie kompletného Prevádzkového poriadku v súlade so všetkými požiadavkami platnej legislatívy pre danú oblasť.