Cieľom HACCP je:

• identifikovať nebezpečné suroviny a potraviny z hľadiska prítomnosti alimentárnych patogénov a toxických látok,

• zistiť či suroviny a potraviny sú schopné podporovať rozmnožovanie mikroorganizmov,

• identifikovať možné zdroje nebezpečenstva a miesta kontaminácie alebo vstupu do potravového reťazca,

• určiť pravdepodobnosť že mikroorganizmy v potravinách budú prežívať alebo rozmnožovať sa počas manipulácie s potravinami,

• zhodnotiť závažnosť a riziko nebezpečenstva a zdravotnú závažnosť.

Prečo treba zaviesť systém HACCP? 

Zo zákona o potravinách č. 152/1995 , a jeho neskorších noviel, ako aj Potravinového kódexu SR vyplýva:

• povinnosť pre všetkých výrobcov a osoby, ktoré manipulujú alebo uvádzajú potraviny do obehu, vypracovať a zaviesť do praxe Správnu výrobnú prax a systém zabezpečenia kontroly hygieny potravín HACCP, s cieľom zabezpečiť optimalizáciu výroby potravín, pochutín a nápojov, uspokojenie výživových potrieb ľudského organizmu a minimalizáciu zdravotných rizík.

Z vyššie spomenutej legislatívy vyplýva pre všetkých podnikateľov a firmy v oblasti potravinárstva povinnosť: 

Vykonať všetky potrebné opatrenia, ktorými sa zabezpečí, aby sa príprava, spracovanie, výroba, balenie, skladovanie, preprava, distribúcia, manipulácia a ponúkanie potravín, pochutín a nápojov na predaj vykonávali hygienickým spôsobom.

Tento systém riadenia výroby na zabezpečenie zdravotne bezchybných výrobkov musí byť vypracovaný v súlade s VIII. hlavou Potravinového kódexu SR "Zásady správnej výrobnej praxe" a legislatívou EÚ o hygiene potravín, ktorý sa medzinárodne označuje skratkou HACCP.

Systém sa skladá z týchto po sebe nasledujúcich kapitol:

• organizačná schéma, s uvedením požiadaviek a zodpovednosti pracovníkov,

• hygienický režim a sanitačný program,

• plán prevádzky s uvedením toku potravín,

• popis výrobkov a technologických postupov,

• analýza možných rizík a posúdenie ich závažností,

• identifikácia kritických kontrolných bodov,

• zavedenie systému kontroly na ovládanie rizík v jednotlivých bodoch,

• stanovenie nápravných opatrení a zavedenie dokumentácie,

• stanovenie overovacích postupov a verifikácie systému.

V zmysle platnej legislatívy, fyzické osoby oprávnené na podnikanie a právnické osoby, ktoré prevádzkujú zariadenie, v ktorom sa vykonáva epidemiologicky závažná činnosť sú povinné vypracovať a predložiť na schválenie prevádzkový poriadok.

Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení. Túto činnosť môžu vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.

Epidemiologicky závažné činnosti sú:

• práce pri manipulácii s požívatinami,

• práce v úpravovniach vody,

• práce pri obsluhe vodovodných zariadení,

• práce pri výrobe liečiv,

• práce pri výrobe kozmetických výrobkov, kožných čistiacich prostriedkov a potrieb osobnej hygieny,

• práce pri stravovaní detí v predškolských zariadeniach, v školských zariadeniach alebo pri zotavovacích akciách,

• práce v prevádzkárňach holičstva a kaderníctva, starostlivosti o pleť, manikúry, pedikúry, v masážnych salónoch, tetovacích a piercingových štúdiách, saunách a soláriách, kúpaliskách, liečebných procedúrach, telesných aktivít a pod.

Pre každú z uvedených činností Vám ponúkame vypracovanie kompletného Prevádzkového poriadku v súlade so všetkými požiadavkami platnej legislatívy pre danú oblasť.

Vytvorte si web stránku zdarma! Webnode